Choď na obsah Choď na menu

Pešia turistika

Na Hornej Nitre je vyznačených viac ako 600 km turistických chodníkov. Ich osnovou sú červenoznačené trasy, z ktorých tri sú aj hraničnými líniami regiónu. Popíšeme si však všetky štyri.  

 

Na západe ohraničuje Hornú Nitru značka č. 0708, ktorá prechádza od Uhrovca (rodný dom Ľudovíta Štúra, bydlisko Alexandra Dubčeka, renesančný kaštiel z r. 1615) cez Jankov vŕšok (pamätník SNP) a hrebeňom postupuje na vrchol Rokoša (NPR), kde stojí pamätník Ľ. Štúra a A. Dubčeka. Cez bralnatý hrebeň prechádza Košútovou skalou (vyhliadka na Rudniansku kotlinu) do sedla Rázdelie, pokračuje cez Čierny vrch, Suchý vrch a končí v sedle Homôlka (lyžiarske stredisko).

 

Severnú a východnú hranicu Hornej Nitry sleduje ďalšia červená turistická značka, č. 0801. Jej význam zvyšuje skutočnosť, že je to Cesta hrdinov SNP, ktorá prechádza cez Slovensko od Devína až po Dukliansky priesmyk. Naviac je to aj európska magistrála č. E8. Prichádza od Strážova, ktorý je najvyšším vrcholom Strážovských vrchov, cez Čičmany, ktoré sú pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry, do sedla Javorinka (lyžiarske stredisko). Odtiaľto sleduje hranicu Hornej Nitry. Vo Fačkovskom sedle pretína žltú značku, ktorou je možné vystúpiť na vrchol Kľaku alebo zostúpiť k prameňu rieky Nitry (v r. 1998 vyhlásenú za národnú rieku).

Vrchol Kľaku je vyhliadkovým bodom s kruhovým výhľadom, odkiaľ je pri dobrých atmosférických podmienkach vidieť Vysoké, Nízke či Západné Tatry, Veľkú Fatru a iné pohoria. Prameň rieky Nitry je už oddávna miestom stretnutí národovcov a pútí zo širokého okolia.

Trasa ďalej prechádza cez Vyšehrad (archeolog. Lokalita z mladšej doby železnej), ktorý je tiež dobrým vyhliadkovým bodom na Turčiansku kotlinu a vrcholy Veľkej Fatry. Pokračuje hrebeňom Žiarskych vrchov cez Bralovú skalu (vyhliadka) až do sedla pod Vysokou, kde opúšťa hranicu Hornej Nitry a odchádza do Kremnice.

 

Juhovýchodné ohraničenie Hornej Nitry sleduje ďalšia červená značka č. 0810, ktorá je súčasťou Ponitrianskej magistrály. Začína v Handlovej, prechádza hrebeňom Vysokého Vtáčnika a cez sedlo Veľké pole prechádza do Veľkopolských vrchov a pohoria Tríbeč. Hrebeň Vtáčnika s rovnomenným najvyšším vrcholom je sprístupnený turistickými značkovanými chodníkmi prakticky zo všetkých obcí jeho podhoria.

Červená značka č. 0911 predstavuje akúsi chrbticu Hornej Nitry. Oddeľuje Hornonitriansku kotlinu od Rudnianskej kotliny. Značka začína v sedle Javorinka, prechádza sez sedlo Gápel a vrcholom Čičermanu prechádza do sedla Obšiar. Odtiaľ vystupuje až na vrchol Magury a po hrebeni rovnomennej rázsohy cez Boškovie laz zostúpi do Bojníc (významné centrum cestovného ruchu).

horna-nitra_mapa_shocart.jpg

Facebook

Archív

Kalendár
<< september >>
<< 2024 >>
Po Ut St Št Pia So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 28406
Mesiac: 1887
Deň: 52